29 ene 2015

FESTA DE PRESENTACIÓ DE PRIMERA PERSONA 2015


El proper dissabte 7 de març celebrarem l’única festa oficial de presentació del festival Primera Persona d’aquesta any. Després de dues edicions movent-nos pel centre de la ciutat (C3 Bar i La Masia) tornem a casa, al racó de les nits victorioses, el nostre Bada Bing: l’Heliogàbal de Gràcia. El centre neuràlgic de la música –i la poesia- de Ramon y Cajal viurà una jornada de pop i literatura amb l’actuació destacada de The Zebras. El grup australià aterra de nou a Barcelona després d’actuar a la darrera edició del Madrid Popfest una nit abans, i ho fa per presentar el seu tercer i magnífic disc, Siesta. Provinents de Melbourne, els Zebras són fills il·legítims dels Go Betweens i cosins germans dels Lucksmiths, amb aromes que recorden al millor pop del món, a Sarah Records, Flying Nun i totes aquestes coses que ens agraden. Cançons de les que importen. Els acompanyen Las Ruinas, ara mateix un nostres dels grups favorits de la ciutat i un exemple ideal de la primera persona aplicada a la música. El trio presentarà el seu cinquè disc, Tony Bravo (Genio Equivocado), una apropament pop a les guitarres brutes de les seves primeres referències. La lectura vindrà a càrrec del mexicà resident a Barcelona, Juan Pablo Villalobos, que tot just acaba de publicar la seva tercera novel·la Te vendo un perro (Anagrama) i que és un dels nostres escriptors referents actuals en llengua castellana. Acabarem la nit amb tres punxadiscos, amics de tota la vida del festival: Mireia Madroñero (Sones), Marta Millet (Parlament) i l’aparició especial d’Uri Amat. El jolgorio començarà a les 21:30 de la nit i acabarà tot just tanqui la persiana de l’Heliogàbal i el senyor de seguretat ens convidi a marxar de la façana abans de rebre un meco. El preu de la festa és de 7€.

20 ene 2015

ELS QUATRE PRIMERS DE 2015


Aquest matí hem anunciat els quatre primers noms de Primera Persona’15 al twitter oficial del festival. Enguany tornem al nostre format habitual de dos dies i, com sempre, ho farem al CCCB. Les dates escollides per a la quarta edició de Primera Persona són el 8 i 9 de maig, incorporant com a gran novetat l’horari de vermut en dissabte.

Durant els propers dies també anunciarem la festa de presentació del festival i la resta de noms del cartell.

Les primeres confirmacions, explicades pels seus directors, són aquestes:



SLEAFORD MODS son un dúo inglés de rant/rap/spoken word, procaces, gritones y muy articulados. Hablan de masculinidad y debilidad, de clase obrera, de grupos inmundos y de mentirosos profesionales y del gran timo del rock’n’roll. Y de sus demonios, rabias y miedos. Están adquiriendo una merecida fama mundial y no cesan de mentarle la madre a Noel Gallagher. Esta es su primera visita a Barcelona (y su segunda a la península), en la que presentarán su nuevo álbum Divide + Exit.



LAETITIA SADIER era, cómo no, la cantante, teclista y principal letrista de Stereolab. También participaba en el último elepé de McCarthy, fue la mitad del grupo Monade, puso la voz en el “To the end” de Blur y muchas otras cosas. La Sadier ha publicado tres álbumes en solitario desde el año 2010, The Trip, Silencio y Something Shines. Es una de las grandes personalidades del pop moderno.



EDUARDO MENDOZA no necesita excesiva presentación, siendo como es uno de los más grandes novelistas españoles y barceloneses: pero a Primera Persona no vendrá a hablar de La verdad sobre el caso Savolta ni La ciudad de los prodigios. Le hemos raptado para el festival con el avieso fin de hablar de su maravilloso humor: desde la sublime trilogía del anónimo detective chalupa (El misterio de la cripta embrujada, El laberinto de las aceitunas y La aventura del tocador de señoras), pasando por Sin noticias de Gurb y más allá.



CAITLIN MORAN no tenía suficiente con ser la columnista más tronchante, malhablada y autobiográfica de la prensa inglesa, ni con su ensayo bestseller Cómo ser mujer (Anagrama). La muy testaruda tenía que escribir también una novela espléndida como es How to Build a Girl, que publicará Anagrama en breve en nuestro país. Un libro en no-muy-disfrazada primera persona que habla de su infancia en familia numerosa de clase obrera, sus primeros pinitos en la prensa musical y sus aventuras y desventuras a lo largo de la construcción del ser conocido como Caitlin Moran. Viva Caitlin.